071 402 23 22
Spoedlijn: Toets 1
Nolensstraat 82
2221 CE Katwijk
Openingstijden
08.00 - 17.00 uur

De voorschrijver herhaalt

We kennen het allemaal: pas bij het laatste pilletje kom je erachter dat het ook het laatste stripje was… Geen nood, even een belletje naar de huisarts en de volgende dag ligt de medicatie klaar bij de apotheek. Toch? Vaak wel. Maar let op: geldt niet voor medicatie die is voorgeschreven door een specialist in het ziekenhuis waar u nog onder behandeling bent.

Het is niet zo dat de huisarts uw medicatie niet voor u wíl herhalen, zeker niet. Maar veel medicatie die in het ziekenhuis wordt voorgeschreven, is specialistische medicatie waar de huisarts mogelijk weinig ervaring mee heeft. Of wanneer u nog onder behandeling bent of onder controle staat van een specialist in het ziekenhuis, wil deze arts de effecten zèlf bij u opvolgen en wellicht de dosering aanpassen. De specialist kient een behandeling voor u uit en wil daar zelf bij betrokken blijven.

Risico op medicatiefouten

Wanneer de huisarts de recepten voor u herhaalt, wordt hij of zij ook juridisch verantwoordelijk voor een recept dat hij of zij niet voor u heeft voorgeschreven. Wanneer de ene arts niet op de hoogte is van wat de andere arts heeft gedaan, wordt het een ingewikkeld verhaal om doseringen aan te passen of een behandeling bij te sturen. Voor de patiënt al helemaal niet meer bij te houden. Het risico op medicatiefouten wordt daarmee groter, en dat is voor alle partijen onwenselijk. Want laten we eerlijk zijn: u heeft al genoeg aan uw hoofd.

Recept overnemen

Wanneer in het ziekenhuis de behandeling is afgerond en uw medicatie op exact de juiste dosering voor u is ingesteld, dan wordt er een afsluitende brief naar de huisarts gestuurd. In deze brief staat alle informatie die de huisarts nodig heeft om uw medicatie op de juiste manier voort te zetten. Met deze afsluitende brief wordt ook, in veel gevallen, de medicatie overgenomen zodat deze voortaan wel via de huisarts herhaald kan worden.

Digitaal herhalen

Het heeft voor u misschien wat meer voeten in aarde om uw medicatie te herhalen via de poli in het ziekenhuis. Maar zoals u wellicht uit dit verhaal kunt begrijpen, is het wèl noodzakelijk. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer in de wacht te hangen aan de telefoon; bij bijna alle poli’s kan de medicatie tegenwoordig digitaal herhaald worden via een e-consult of uw persoonlijke patiëntenportaal.

 

©2024 Huisartsenpraktijk van Gent Privacyverklaring

Webontwikkeling: 2nd Chapter