071 402 23 22
Spoedlijn: Toets 1
Nolensstraat 82
2221 CE Katwijk
Openingstijden
08.00 - 17.00 uur

We kunnen er eerlijk over zijn: de wachtlijsten in de zorg zijn geen pretje. Wanneer u pijn heeft, een onderzoek moet ondergaan of langs moet bij een specialist, wilt of kunt u geen weken of maanden wachten. Het is daarom begrijpelijk dat u het een deurtje verderop zoekt. Er zijn voor verschillende onderzoeken en specialismen tegenwoordig uitstekende klinieken, zónder de lange wachttijden. Er wordt dan ook steeds vaker door de huisarts doorverwezen naar dit soort klinieken.

Zorgverzekeringswet

Maar helaas komt het ook steeds vaker voor dat patiënten zélf zo’n behandelcentrum bellen, zonder eerst langs het spreekuur te zijn geweest. Zij worden veelal direct uitgenodigd voor een intake in de kliniek, met naderhand de boodschap de huisarts even te bellen voor alsnog een doorverwijzing. Dit is helaas niet de bedoeling. Zorgverzekeraars willen erop hameren dat in de Zorgverzekeringswet (de Zvw) staat dat een patiënt eerst op het spreekuur moet laten beoordelen of en welke behandeling medisch noodzakelijk is.

Een verwijzing van de huisarts is dus nodig vóór aanvang van het traject, niet halverwege. Als deze verwijzing er niet is voordat een patiënt zorg in een kliniek ontvangt, mag een zorgverzekeraar wettelijk gezien deze zorgkosten niet eens vergoeden.

Spreekuur

Wij vragen u dan ook met klem om eerst op het spreekuur te komen met uw klachten, zodat de huisarts kan beoordelen of er verdere zorg nodig is en om welke zorg het gaat. Zo kunnen we samen de wachtlijsten kort houden. Én het is beter voor de portemonnee!

©2024 Huisartsenpraktijk van Gent Privacyverklaring

Webontwikkeling: 2nd Chapter